Campioana Europei răspunde în primul sfert de oră celui mai rapid gol din istoria turneelor finale pe Bătrânul continent: Italia, 2-1 cu Albania

Efectele şocului major al absenţei multiplei campioane mondiale Italia de la ultimul turneu final al Cupei Mondiale, din 2022 din Qatar, s-au mai făcut încă resimţite pentru Azzurri până şi la debutul lor sâmbătă seară la UEFA Euro 2024, deşi în calitate de deţinători ai trofeului, sub forma încasării celui mai rapid gol din istoria Campionatului European, dar atât şi avea să le fie vecinilor de peste mare, albanezii, căci elevii lui Luciano Spalletti au răsturnat rapid dar şi decisiv situaţia: 2-1

Ce contrast uriaş, între ultimele secunde ale prezenţei Italiei pe scena „Europenelor” la precedentul turneu final, de jubilaţie la triumful la penalty-uri din 2021 în întâlnirea de pe Wembley cu trofeul pe masă împotriva gazdei Anglia, şi chiar primele secunde ale apărării acestui trofeu, sâmbătă seară la Dortmund, unde „micuţa” Albania a taxat Squadra Azzurra încă din primul minut la rătăcirea campionului cu interiştii Dimarco în urma unei aruncări de la margine: 0-1.

Nedim Bajrami, unul dintre cei 5 titulari ai balcanicilor de la cluburi din Italia, intrând în istoria „Euro” prin a înscrie cel mai rapid gol al turneelor finale, şi suntem deja la cel de-al 17-lea, încă din secunda 23 şi tocmai împotriva campioanei la zi a continentului, „împunsă” sec la vinclu, ceea ce a spulberat recordul rezistent de 20 de ani sub forma a 67 de secunde care-i luau rusului Dmitri Kirichenko pentru a puncta împotriva Greciei la „Euro” 2004, pe care elenii aveau apoi a-l câştiga surprinzător.

Acesta fiind strict doar al doilea gol marcat de Albania la turneele finale europene, primul echivalând în 2016 în Franţa cu înfrângerea „tricolorilor” României. 

Însă, lăsând la o parte elementul surpriză din primul minut al întâlnirii serii celei de-a doua partide din Grupa B, în care Spania dispunea clar ceva mai devreme cu 3-0 (3-0) la Berlin de croaţi, „albaştrii” peninsulari au fost dominanţi la rândul lor, fructificând prin răsturnarea rapidă a scorului deja până în minutul 16, pe când balcanicii s-au limitat la strângerea rândurilor „arici” în jurul defensivei. 

Pas înapoi al „buturugii mici” manifestat deja până la pauză sub forma unui avantaj de 72,2% al Azzurrilor în ceea ce privea posesia mingii, valorificat sub forma a nu mai puţin de 13 reluări pe poarta albanezilor în primele 45 de minute, faţă de cele 4 ale autorilor noului record al deschiderii rapide de scor.

Cu alte cuvinte, Albania a intrat cumva în istorie dar punctele au fost asigurate chiar fără discuţie de campioana continentală, suficient de convingătoare pentru o primă apariţie, cea de-a doua fiind de mare calibru joi împotriva Spaniei, urmată de întâlnirea de la Leipzig cu croaţii. 

Pentru moment însă, ţinând cont de masivele remanieri din lotul Italiei, simţitor altul decât cel câştigător în 2021 al trofeului sub bagheta lui Mancini, semnele pot fi încurajatoare pentru un colectiv în tranziţie.

Şi ce schimbări n-au adus aceşti 3 ani.

Din 2023 la cârma „albaştrilor”, Spalletti a optat în bazinul Ruhrului pe Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco (minutul 83, Darmian) – Jorginho – Barella (min. 93, Folorunsho) – Frattesi, Pellegrini (77, Cristante), Chiesa (77, Cambiaso) – Scamacca (83, Retegui), prin a începe aşadar cu fundaşi centrali de picior stâng şi a-l reinsera pe Barella în linia mediană, dar şi prin a apela la rezerve doar din minutul 77, pe bancă lăsându-i pe portarii Vicario şi Meret, precum şi pe Buongiorno, Gatti, Raspadori, Bellanova, Mancini, Zaccagni, Fagioli şi El Shaarawy. 

Bastoni aducând lui Spalletti şi italienilor inima la loc cu al doilea său gol la naţională, şi tot cu capul, şi tot în Germania, la chiar 2 ani şi-o zi de la reuşita sa în 14 iunie 2022 la Monchengladbach în Liga Naţiunilor.

Sexagenarul Luciano Spalletti, reactivat în 2021 de Napoli după ce în deceniul trecut îşi încheia şederea de 5 sezoane la Zenit printr-o revenire pentru un an din nou la AS Roma, urmată de cele două ediţii la Internazionale, până-n 2019, având dificila misiune de apărare a titlului european cu un efectiv în care aproape jumătate dintre componenţi, 12 din 26, au maximum 25 de ani, mezinul bolognez Calafiori 22 de primăveri, juventistul Fagioli 23, interistul Frattesi, napoletanul din ofensivă Raspadori şi fundaşii torinezi Cambiaso – de la Juventus, respectiv Bellanova de la AC câte 24 fiecare, cu un sextet al celor la 25 de ani dominat de însuşi căpitanul din poartă, Donnarumma, poate cea mai proeminentă figură în lotul remaniat al Azzurrilor, deşi la aceeaşi vârstă a dat şi mai mare sonoritate numelui său nouarul Gianluca Scamacca, născut la 1 ianuarie 1999 şi triumfător acum 3 săptămâni cu Atalanta Bergamo în finala UEFA Europa League.  

Un alt jucător în vârstă de 25 de ani, campionul cu interiştii milanezi Alessandro Bastoni, egalând aşadar meritat relativ rapid la centrarea lui Lorenzo Pellegrini în urma unui „corner scurt”, „cap” în minutul 11, completat în doar 5 minute de mai experimentatul său coechipier de la Internazionale, sardul Nicolo Barella (27 ani), 2-1 cu un şut din afara careului.

Iar cum Italia a şi câştigat de fiecare dată atunci când Barella a marcat pentru Squadra Azzurra, ajuns astfel la 10 reuşite, precum Zola, Cassano, Lorenzo Insigne şi Carapellese, şi devenit totodată doar al patrulea alb-albastru care să înscrie la două turnee finale europene diferite, emoţiile peninsularilor puteau fi binişor estompate.

Chiar dacă „albaştrii” nu şi-au mai creat cu aceeaşi uşurinţă ocazii şi-n partea secundă, în ciuda posesiei superioare a balonului, menţinută în marea majoritate a timpului, ceea ce i-a împiedicat însă pe albanezi să fie periculoşi, cu excepţia care confirmă regula, Gianluigi Donnarumma fiind la post la încercarea lui Manaj spre final.

Jorginho, de la „Tunarii” vicecampioni ai Albionului, dar în special aripa lui Juventus, Federico Chiesa, „croşetând” mereu, au orchestrat ofensiva alb-albaştrilor de o manieră în care favoriţii şi-au croit nenumărate spaţii în apropierea careului bravului Strakosha, fără a se complica a presa supraaglomerata suprafaţă de pedeapsă a balcanicilor.

Scăpaţi cu faţa curată la plonjonul lui Davide Frattesi, „cap” deturnat de Strakosha în bară, providenţial şi la tentativa din apropiere a neinspiratului Scamacca, şi tot 2-1.

Azzurri au presat şi-au tot pasat, insistenţi în ofensivă, iar chiar dacă atacurile lor în valuri aveau în cele din urmă a răsufla, prestaţia generală a lăsat senzaţia că peninsularii mai au suficient „în tanc” dar şi aşi în mânecă pentru a contracara joi forţa Spaniei, o cu totul „altă mâncare de peşte”.

Spania făcând scor cu croaţii, aşa cum şi nemţii au conturat un scor şi mai detaşat vineri cu scoţienii, încât succesul la limită al Italiei a fost cel mai strâns în primele 4 întâlniri la Euro 2024, inferior şi acelui 3-1 semnat de helveţi cu Ungaria. 

În general vorbind, Spalletti se bazează în Germania pe alţi 10 componenţi sub 30 de ani, pe lângă cei 12 mai sus amintiţi până-n 25 de ani, mai exact 3 la 26 de primăveri, 4 de 27 de ani, 2 de 28 şi unul de 29, doar napoletanul Di Lorenzo, la 30 de ani, naturalizatul El Shaarawy (31), „tunarul” Jorginho (32) şi decanul de vârstă interist Darmian (34 ani) ridicând media.

Lotul reunind numai 3 „stranieri” dintre care 2 în poartă, şi anume Gianluigi Donnarumma (Paris Saint-Germain), Alex Meret (Napoli) şi Guglielmo Vicario (Tottenham), fundaşii Alessandro Bastoni (Internazionale), Raoul Bellanova (Torino), Alessandro Buongiorno (Torino), Riccardo Calafiori (Bologna), Andrea Cambiaso (Juventus), Matteo Darmian (Inter), Giovanni di Lorenzo (Napoli), Federico Dimarco (Inter), Gianluca Mancini (Roma) şi Federico Gatti (Juventus), mijlocaşii Nicolo Barella (Inter), Bryan Cristante (Roma), Nicolo Fagioli (Juventus), Michael Folorunsho (Verona), Davide Frattesi (Inter), Jorginho (Arsenal) şi Lorenzo Pellegrini (Roma), respectiv atacanţii Federico Chiesa (Juventus), Stephan El Shaarawy (Roma), Giacomo Raspadori (Napoli), Mateo Retegui (Genoa), Gianluca Scamacca (Atalanta) şi Mattia Zaccagni (Lazio). 

Un brazilian la timona Albaniei, Sylvinho, axat în special pe „stranieri” legitimaţi la cluburi din Italia, mai exact nu mai puţin de 10 jucători de la 7 grupări – câte 2 de la Empoli, Lecce şi Sassuolo iar câte unul de la campioana Inter, Atalanta Bergamo, Lazio şi Cittadella, fără însă a apela la vreun sportiv din campionatul intern. 

A mai strâns însă selecţionabili din alte 12 campionate printre care şi SuperLiga României, chiar 2 din Carpaţi iar tot atâţia din întrecerile Angliei, Rusiei şi Turciei, câte unul din Cehia, Coreea de Sud, Croaţia, Elveţia, Germania, Emiratele Arabe Unite, Portugalia şi Spania.

În teren s-a bazat la Dortmund pe Strakosha (Brentford) – Hysaj (Lazio), căpitanul Djimsiti de la Atalanta, Ajeti (CFR Cluj), Mitaj (Lokomotiv Moscova) – Asllani (Internazionale), Ramadani (Lecce), Bajrami (Sassuolo; minutul 87, Muçi / Besiktas) – Asani (Gwangju; min. 68, Hoxha / Dinamo Zagreb), Broja (Fulham; min. 77, Manaj / Sivasspor) şi Seferi (Banyias – Emirate; min. 68, Laçi / Sparta Praga), lăsându-i pe bancă pe Berisha, Kastrati, Balliu, Gjasula, Mihaj, M. Berisha, Ismajli, Daku, Abrashi, Kumbulla,

Convocându-i aşadar pe portarii Etrit Berisha (Empoli), Thomas Strakosha (Brentford) şi Elhan Kastrati (Cittadella), fundaşii Berat Djimsiti (Atalanta), Elseid Hysaj (Lazio), Ivan Balliu (Rayo Vallecano), Ardian Ismajli (Empoli), Arlind Ajeti (CFR Cluj), Naser Aliji (FC Voluntari), Mario Mitaj (Lokomotiv Moscow), Enea Mihaj (Famalicao) şi Marash Kumbulla (Sassuolo), mijlocaşii Amir Abrashi (Grasshoppers), Kristjan Asllani de la Inter Milano, Nedim Bajrami (Sassuolo), Medon Berisha (Lecce), Klaus Gjasula (Darmstadt), Qazim Laci (Sparta Prague), Ernest Muci (Besiktas) şi Ylber Ramadani (Lecce), respectiv atacanţii Jasir Asani (Gwangju FC), Armando Broja (Fulham), Mirlind Daku (Rubin Kazan), Arber Hoxha (Dinamo Zagreb), Rey Manaj (Sivasspor) şi Taulant Seferi din fotbalul arab, la Baniyas.

Şi ce urmează duminică, în a treia zi a turneului?

Olanda – Polonia de la ora 16 la Hamburg în Grupa D, în care luni de la ora 22 se va mai juca şi Austria – Franţa, iar în Grupa C, Danemarca – Slovenia de la ora 18 la Stuttgart şi Anglia – Serbia de la ora 22 la Gelsenkirchen.

Primul meci de luni aducându-i în teren pe „tricolorii” României, pe Allianz Arena, în capitala Bavariei, în faţa vecinilor de la nord.  

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + 5 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: